Våga börja lösa Rubiks kub

Ett känt pussel de allra flesta känner till och har provat, det är en Rubiks kub. Den allra första kuben, den uppfanns av en man vid namn Ernő Rubik. Den var då 5,7 cm hög och hade 3x3x3 block med 54 rutor totalt. Efter att Ernő Rubik skapat denna kub, så försökte han själv lösa den, men det tog faktiskt ett par veckor att göra! Så det är inte så konstigt om du vid första försöket inte heller klarar av det! Det kan vara lättare att börja med en 2×2 rubiks kub. En 2×2 rubiks kub kallas även för mini cube, eller minikub. Den har då färre block och färre rutor.

Varför lösa Rubiks kub?

Ett enkelt svar, det är ju, ”varför inte?”. Att sitta och klura med en Rubiks kub, det är inte bara ett kul tidsfördriv, det är även bra för att ge dig själv mental träning. Våra hjärnor mår ju bra av att utmanas och att försöka lösa en 2×2 rubiks kub eller en 3x3x3 kub, det gör ju att hjärnan verkligen får arbeta! I vuxen ålder är de flesta av oss dåliga på att göra nya saker, som får hjärnan att tänka till. Dock kan det vara bra att träna den då och då. Dels genom att försöka dig på att lösa en Rubiks kub, dels genom att lösa korsord, Sudoku, spela schack och så vidare.

Vilken kub passar bra att börja med?

Idag finns det ju grymt många varianter av Rubiks kub att välja mellan. Det är därmed inte bara den med 3x3x3 som finns att hitta. Idag finns det allt från 2×2 rubiks kub upp till 33×33! Är du helt ny på detta med att lösa kuber, så är det rätt bra att gå ut försiktigt. En bra start är oftast 2×2 rubiks kub, då den är något mindre. Men den är inte superlätt för det! Annars är det rätt bra att satsa på originalet. När du känner att du klarar av både 2×2 rubiks kub och 3x3x3 kuben, så kan du ju testa att lösa svårare och svårare. Blir du riktigt duktig, så kanske speedcubing är något för dig?

Vad är speedcubing?

Speedcubing är en form av sport, där det går ut på att tävla i att lösa kuber på tid och så snabbt som möjligt. Idag finns det grymt många tävlingar inom speedcubing världen över. De allra duktigaste och snabbaste, de löser en kub på bara ett par sekunder! En del kan även göra fem till tio drag per sekund under en lösning!

För att kunna ägna dig åt speedcubing, så är det bra att först bemästra en vanlig Rubiks kub. Sedan gå vidare till en så kallad speedcube. De är lite annorlunda, då de inte är lika tröga, samt att flera varianter är magnetiska. En bra speedcube ska vara snabb och lätt att vrida på, så att inte tiden påverkas av en trög kub. Så ska du satsa på detta, så se till att skaffa rätt kub.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *