Dukat och klart

Lägger du en duk på bordet skapar du en helt annan stämning i rummet. Du har nog inte duk på skrivbordet, men i fikarummet kanske du har. Och har du en besökshörna med soffa, fåtölj och bord kanske du har en liten kaffeduk och blomvas. Här kan du experimentera lite med olika dukar och se vad som händer med rummet. Man blir förvånad över hur stor skillnad det gör.

Du kan signalera olika årstider och högtider med duken. Det behöver inte vara något tryck på duken, vi har redan särskilda färger knutna till högtiderna. Ljusgrön duk till våren och mörkgrön till julen. Självklart är det den röda som klart står för julen, men den mörkgröna sänder samma signal. Nyår står i guld och glitter. Vit, med blå och röd dekor till midsommar, gul till påsken. Orange har slagit igenom till allahelgona och annars är det murrigare färger på höstkanten. Du ser hur en fin bordsduk kan ändra stämningen i rummet, bara genom den färg den har. Vill du skapa lite debatt kan du välja en helt annan färg. Prova eventuellt en svart duk på vårkanten och se vad som händer. Komplettera med ljusstakar i koppar eller tenn, så känns det genast mera gångbart.

Välj rätt material

Du kan helt ändra ett bords karaktär genom att lägga på en duk. Även materialet spelar en stor roll. En tjock vit linneduk är inte det samma som en vaxduk, för att nämna två ytterligheter. Det är fest och vardag, restaurang och hemma i köket. Ingen av de materialen passar förstås på kontoret. Du kan utan problem hålla dig till bomull i din lilla soffhörna. Formen på duken följer oftast bordets form, men du kan ha en liten fyrkantig duk i ena änden på ett avlångt soffbord. Det ger ett lite piggare intryck än om du har valt en avlång löpare.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *