Lindra besvär på grund av pronation

Överpronation är ett vanligt problem som kan drabba vem som helst. I den här artikeln kommer vi berätta mer om fenomenet, vad det innebär och hur du kan lindra de besvär som kan uppkomma som en följd av överpronation.

Det bästa botemedlet är förmodligen iläggssulor, men det gäller att köpa rätt iläggssulor. De ska vara av hög kvalitet och uppbyggda på rätt sätt för att du ska få så bra lindring som möjligt. Så läs vidare om du är intresserad av att få veta mer om hur du kan motverka pronation.

Pronation – så fungerar det

Pronation är vanligt. De allra flesta människor pronerar i mer eller mindre hög grad. Att pronera innebär både eversion och abduktion, alltså att fotsulan vrids lateralt. Med andra ord att man sätter i foten med utsidan av hälen och rullar diagonalt genom foten så att man skjuter ifrån med inåtvinkling av foten. Denna rörelse sker vid belastning, exempelvis när du springer och omfattning kan som sagt variera.

Om pronationen inte fungerar som det är tänkt finns det risk att du drabbas av olika skador. För mycket pronation (överpronation) kan stressa foten och göra att musklerna blir trötta på sikt. Överbelastade fötter kan självklart leda till smärta i fötterna men problemen kan också fortplanta sig genom kroppen till rygg, axlar och höft. Genom att ha bra stötdämpning och stöd för dina fötter kan du lindra problemen och motverka överpronation.

För dig som löptränar

För dig som löptränar är det extra viktigt att ha koll på pronation. Prova gärna några olika typer av löparskor på ett löpband i en sportbutik. På så sätt kan du hitta skor som passar för dig och dina fötter. Skorna ska kännas riktigt bra att springa i.

Har du en platt fot innebär det ofta att du pronerar mer än de flesta andra. Har dina löparskor slitits hårt på den inre delen av sulan så är även det ett tecken på pronation. Då behöver du förmodligen ett extra stöd på innersidan. Om skorna däremot tippar utåt och är som mest slitna på den yttre delen av sulan så behöver du hitta en lite mjukare sko.

Behandling

Nu undrar du kanske hur du rent praktiskt och konkret kan motverka pronation? Med hjälp av rätt iläggssulor kan du på ett effektivt sätt bekämpa överpronation. Besök gärna en ortoped som kan hjälpa dig, men det är inte säkert att du får de bästa iläggssulorna av en ortoped. Ibland är dessa sulor alldeles för hårda. Men med rätt sulor kan du motverka och till och med bota pronation.

Motverka pronation med rätt iläggssulor

Med hjälp av en bekväm och högkvalitativ iläggssula kan du minska pronationen. Högkvalitativa iläggssulor bidrar till att foten hamnar i ett mer neutralt läge.

Med hjälp av våra tips kan du lindra dina problem med fötterna. Sök alltid hjälp hos en professionell läkare om du har långvariga problem. Och kom ihåg att satsa på iläggssulor av hög kvalitet som kan lindra dina åkommor.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *