
Älskar du att laga mat eller baka? Är du en person som har tröttnat på all den socker som finns i de flesta recept? Vi guidar dig till fullgoda sockerfria alternativ. Våga pröva sockerersättning till dina favoritrecept!
Sockerersättning och sötningsmedel
Olika sorters sötningsmedel och sockerersättning är bra alternativ till vanligt, vitt socker. Olika produkter är anpassade för olika användningsområden. Bland annat finns det smart sockerersättning för bakning och det finns även produkter som är ett bra substitut för strösocker. När man talar om sötningsmedel och livsmedel, får sötningsmedel enbart användas till så kallade lättprodukter så som light-läsk samt att det får användas för livsmedel utan tillsatt socker. Man använder sötningsmedel för att ge ett livsmedel en söt smak och är en ersättning för socker.
Sockeralkoholer ger energi
Sockeralkoholer eller andra intensiva sötningsmedel som utvunnits ur växter samt syntetiskt framställda räknas till sötningsmedel. De har olika sötningsförmåga för olika sötningsmedel, men intensiva sötningsmedel är alltid sötare än socker. När det gäller sockeralkoholer är de mindre söta än socker men de ger energi/kalorier. Att använda dig av sötningsmedel eller sockerersättning, är ett bra alternativ om du vill dra ner användandet av vanligt socker. Det oavsett om det gäller frukost, när du ska baka eller om du vill köpa godis utan tillsatt socker. Inom sockeralkoholer finns sorbitol, mannitol, xylitol, isomalt, laktitol, erytritol, maltitol och polyglycitolsirap.
Icke energigivande alternativ
Det finns även sötningsmedel som är helt energifria. Sackarin, cyklamat, acesulfamkalium, sukralos och steviolglykosider är exempel på sådana sötningsmedel. Det finns även ett sötningsmedel som heter aspartam, som är syntetiskt framställt av två aminosyror. Det är inte helt fritt från energi, men används i så liten mängd att det är försumbart. Därför kan man säga att det är fritt från energi, eller kalorier.
Vad skiljer egentligen vanligt socker från sötningsmedel?
När man talar om socker, så är det egentligen ett samlingsnamn för sockerarter som förekommer naturligt och det i bland annat frukt, mjölk, bär med mera. Strösocker är något som utvinns ur sockerbetor eller sockerrör och det består av sackaros. Det går att ersätta socker med sötningsmedel, fibersirap eller sockerersättning. Det finns naturligt förekommande sötningsmedel och de är något mindre söta än socker, samt innehåller färre kalorier. Stevioglykosider, eller stevia, utvinner man ur en växt. De artificiella sötningsmedlen framställs på syntetisk väg. En fördel med de artificiella sötningsmedlen är att de inte höjer blodsockret och passar ofta bra att användas av den som lider av diabetes typ 1 och 2. I de allra flesta fall går det att ersätta socker med sötningsmedel. Det finns ett par undantag. Bland annat aspartam som bryts ner i en sur miljö och vid uppvärmning och därför är det inte bra till att baka med. Det eftersom att den söta smaken försvinner när man värmer upp det.
Kompromissa aldrig med smaken
Oavsett vad du väljer för alternativ till sötningsmedel eller sockerersättning så våga prova olika alternativ. I matlagning och bakning bör du aldrig kompromissa med smaken. Numer finns det smakrika alternativ till vanligt vitt strösocker.